Každý vek ženy má svoje špecifiká, pozitívnu ale aj obávanú stránku života. Ženské telo sa mení aj v tejto dekáde, či už zdravotne alebo psychicky. Po štyridsiatke sme skúsenejšie ako v tridsiatke a gravitácia na nás pôsobí výraznejšie ako kedysi.

Vek 40 – 45: rodina, práca, zázemie

Kedysi, pred pár rokmi, sme mali vysoké ciele. Pracovné pozície, ktoré sme chceli dosiahnuť alebo aj dosiahli. Je možné, že niektoré sme už vypustili z hlavy, a dali prednosť iným pilierom. Predovšetkým chceme pokoj a isté zázemie v rodine, niektorým nám už nezáleží na miliónových zárobkoch. Chceme zvládať deti, muža, rodičov… Sme spokojné, že zarobíme dosť na to, aby sme mohli žiť zdravo, ísť na dovolenku alebo na chalupu.

Pracovné hodiny navyše nás už tak nevzrušujú. Sme najspokojnejšie ak náš čas plynie pri rodine, deťoch, na záhrade či len tak večer pri televízii s nimi. Snažíme sa veci zariadiť tak, aby každý deň aspoň trochu pripomínal nedeľu. Nech je pohoda, minimum stresu, ale tak akurát aktivít s ľuďmi, ktorých máme rady, a s ktorými sa dobre cítime. A samozrejme, športujeme! Prišli sme na chuť joge, pilatesu, zumbe, objavili sme čaro prechádzok v prírode a vymenili ich za obchodné centrá.

Vek 46 – 55: Tak akurát

Veľký dôraz kladieme na naše zdravie. Najmä preto, že už nie je celkom stopercentné, ale stále potrebujeme byť vo forme. Kvôli sebe, kvôli deťom, prípadným vnúčatám, kvôli partnerovi aj kvôli práci.

Mali by sme sa pripraviť na to, že u väčšiny žien sa po štyridsiatke o slovo začne hlásiť menopauza. U niektorých aj skôr. Pamätáte, ako sme celé roky túžili nezažívať mesiac čo mesiac menštruáciu? No teraz by sme ju možno aj vymenili za všetky tie návaly horúčavy, prepotené pyžamá, z ktorých sa ráno vyzliekame takmer nevyspané. Za depresie a výkyvy nálad, kedy nespoznávame samé seba. Ešte že žijeme v dobe informácií, a jednoducho sa dopátrame ako potlačiť nepríjemné príznaky a nálady. Nezabúdajme, že nanajvýš dôležitá je dobrá životospráva, kvalitné potraviny, pohyb a také voľnočasové aktivity, ktoré nás robia šťastnými. Na trhu je ďalší pomocník, a to nehormonálny a stopercentne prírodný výživový doplnok Sérélys, ktorý zmierni všetky spomínané nepríjemné sprievodné javy prechodu. Takže už ani nekrvácame, ani sa nepotíme ako maratónske bežkyne a dokonca aj dobre spíme.

Vek 56 – 65: spomalený kolobeh

Vieme, čo je dôležité a čo vôbec netreba riešiť. Deti sú odrastené a samostatné, kariéra dávno stabilizovaná. Aj doma sa kolobeh domácich prác zminimalizoval a spomalil. Voľnejšie tempo má aj náš chlap a spoločne milujeme chvíle, keď si jeden na gauči číta a druhý lúšti krížovku. Okrem svojho pohodlia, milujeme spoločné chvíle s rovesníkmi. Grilovačky, kávičky, ale aj spoločné obedy, no to najúžasnejšie je, keď sme s vnúčatami. Je príjemné vrátiť sa trochu v čase a zase sa o niekoho starať.

Vek 66+: Ranné pohodlie

Čas, keď už nič nemusíme a môžete takmer všetko. Ak sa nám zažiada, sme dlho v posteli, robíme si výlety, chodíme do kúpeľov. Prácu môžeme navždy zavesiť na klinec, ale tiež môžeme pracovať na čiastočný úväzok. Deti si k nám opäť našli cestu, už sa s nami toľko nehádajú, lebo aj oni prišli na to, čo je život a v mnohom nám dali za pravdu. Vnúčatá sa stále nechajú rozmaznávať, čo nám vôbec nevadí, sme naopak rady. V duši máme pokoj a mier a veľmi si želáme, aby to ostalo čo najdlhšie.