Veľkonočný zajac z kysnutého cesta na slávnostný stôl.
Náročnosť: jednoduchá príprava
Čas prípravy: asi 30 minút
Čas pečenia: asi 40 minút
Vystačí na: asi 12 porcií
Prísady:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček Droždia Dr. Oetker
- 75 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
- ½ KL mletého kardamómu
- 30 g hrozienok
- 250 ml vlažného mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vajce
Na potretie a ozdobenie:
- 1 vajce
- 2 hrozienka
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie (30 × 40 cm)
Príprava:
1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, cukrom, vanilínovým cukrom a kardamómom. Pridáme hrozienka, mlieko, olej a vajce a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto v mise poprášime múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme asi 45 minút kysnúť.
2. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri diely. Z jedného dielu vytvarujeme telo zajaca a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Druhý diel použijeme na hlavu, horné končatiny a ňufáčik. Z časti tretieho dielu vytvarujeme dolné končatiny a zo zvyšku vyvaľkáme asi 25 cm valčeky, ktoré zapletieme a použijeme na uši zajaca.
3. Zajaca potrieme pomocou štetca alebo mašlovačky rozšľahaným vajcom a na oči použijeme 2 hrozienka. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 40 minút
TIP: Štipka kardamómu zvýrazní chuť a dodá príjemnú aromatickú vôňu. Hodí sa tiež do perníkov alebo marmelád, v arabských krajinách sa pridáva aj do kávy alebo čaju.