Choďte von

Príroda dokáže upokojiť myseľ a dokázateľne prospieva pľúcam aj pleti. Využite voľný čas a vydajte sa na výlet do hôr či lesov. Snažte sa byť čo najviac v pokoji, netrápte sa nad zbytočnosťami, nenechajte sa vyčerpať každodennými starosťami. Stres je nebezpečný a zároveň zodpovedný za celý rad chorôb a práve príroda vás môže upokojiť či fyzicky alebo psychicky. Myslite na seba, urobte si radosť tak často, ako sa dá, a oddychujte. Samozrejme okrem prírody je dobré, aj napriek nepríjemným návalom tepla, sem tam vybehnúť do spoločnosti. Sociálne kontakty, kultúra a spoločné zážitky predlžujú život a dobrá spoločnosť je mnohokrát lepšia ako samota, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať.

Stavte na overené výživové doplnky

Ak nie sú príznaky klimaktéria zásadne vážne alebo je hormonálna substitúcia u ženy kontraindikovaná, máme k dispozícii fytoestrogény či dokonca prekvapivo dobre účinkujúci extrakt z peľového zrna. Obsahuje látku neestrogénovej povahy – tryptofán, ktorý sa v organizme metabolizuje na serotonín, pôsobiaci antidepresívne, a melatonín, ktorý zasa pomáha zlepšiť spánkový režim. Dostatočný spánok a dobrá nálada sú veľmi dôležité premenné na zachovanie kvality života ženy v menopauze. Ľudský organizmus sa regeneruje počas spánku, a preto je táto činnosť veľmi dôležitá. Podstatná je najmä REM fáza spánku, počas ktorej sa nám sníva. Vedci zistili, že hlboký spánok a snívanie majú významnú funkciu pre náš emočný život a náš organizmus pripravia  na zvládnutie ťažkých denných úloh. Denne by ste mali spať 7-8 hodín.

Hýbte sa

Ak nemáte čas na pravidelný šport, zaraďte si do svojho režimu aspoň nejaký pohyb. Tým najlepším je chôdza. Na to, aby ste sa dobre cítili, udržovali si váhu a kondíciu, stačí denne prejsť len 3 kilometre. Určite padne vhod aj jóga, ktorá prispieva telu ale aj mysleniu. Ak ste akčnejší typ človeka, skočte na bicykel alebo sa „vybláznite“ na aerobiku spoločne so svojimi priateľkami, ktoré prechádzajú podobným obdobím, a ak aj nie, určite vás aspoň chápu a aj vaše emočné kolísanie berú s rezervou.

Myslite pozitívne

Možno práve hormóny vás brzdia v pozitívnej nálade a naladení, zahoďte pesimizmus za hlavu a berte veci s nadhľadom. Smejte sa, kedy sa dá, a užívajte si prítomnú chvíľu. Štúdie vykonané na najdlhšie žijúcich ľuďoch (nad sto rokov) potvrdili, že sa títo optimisti dokážu zo života tešiť.

Nezabúdajte na sex

Podľa lekárov, v prechode žene nehrozí strata libida, akurát spočiatku možno nemá chuť na milovanie. Dočasu môže byť náročnejšie vyrovnať sa s tým, čo sa deje s jej telom – potí sa, je unavené, bolia ho kĺby, nedokáže zaspať… To všetko zvyšuje podráždenosť a sex je to posledné, čo ženu v tom momente zaujíma. No skúsení gynekológovia a sexuológovia tvrdia, že hlavný nástroj sexu je v hlave. Aby v nej bolo upratané, lekári odporúčajú ženám v prechode pravidelne športovať. Bude to mať vplyv nielen na sex. A čo robiť v prípade, že chuť predsa len kolíše, cítite sa pod psa, unavená, opuchnutá, zvädnutá? Určite treba vyhľadať pomoc. Ideálne u svojho gynekológa, ten vám určite poradí. Nezabúdajte, prechod nie je choroba, a aj počas tohto obdobia sa dá žiť plnohodnotne.