Pociťujete pálenie a svrbenie, cítite sa nepohodlne a vaše intímne prostredie je narušené. Nie ste gynekológ, neviete presne o aký typ infekcie či zápalu ide, no aj napriek tomu si určíte diagnózu a navštívite lekáreň? Nie ste sama! Spoločnosť LadeePharma realizovala prieskum pod značkou Lactofeel, ktorého sa zúčastnilo celkom 579 žien. Z výsledkov výskumu zameraného na oblasť intímneho prostredia vyplýva, že takmer 16% žien pravidelne praktizuje tzv. samoliečbu. Problémom je, že až 47% z nich nevie presne o aký typ choroby v ich prípade ide. Následne prichádza mýtus, že každé svrbenie spôsobuje mykóza a my volíme neadekvátnu liečbu, ktorá môže viesť až k chronickému zápalu. Na pomoc nám prichádza kyselina mliečna a glykogén, obsiahnuté vo vaginálnom géli Lactofeel, ktorý účinkuje rýchlo a pôsobí dlhodobo.

Správna diagnóza = 80% úspechu

Ženský organizmus a pošva sú veľmi dôležité orgány, citlivé na vnímanie zmien vonkajšieho, ale aj vnútorného prostredia. Svedčí o tom aj fakt získaný prostredníctvom výskumu, ktorý poukazuje na skutočnosť, že až 67% žien má každoročne intímne ťažkosti, ale 40% z nich nevie ako ich správne liečiť a tak odstrániť hlavnú príčinu problému.

Rovnováhu pošvového prostredia môžu narušiť dva faktory:

  • infikovanie pošvy baktériami, vírusmi či protozóami z vonkajšieho prostredia, ktoré sa napr. prenášajú na partnerku pri pohlavnom styku a vyvolávajú kvalitatívnu zmenu. Výsledkom je začervenanie sliznice, zápach a intenzívne bolesti pri pohlavnom styku.
  • zmena rovnováhy pošvy spôsobená poklesom lactobacilov a premnožením iných, v pošve bežne prítomných mikroorganizmov. Túto zmenu môžu spôsobiť rôzne okolnosti, napr. používaním nevhodných metód (výplachy) či antibiotík. Vtedy si zapríčiníme pokles laktobacilov, ktoré sa starajú o zabezpečenie rovnovážneho stavu v pošve. Nastáva kvantitatívna zmena a začína proces dlhodobej liečby.

Je veľmi dôležité dbať na prevenciu a udržiavanie správneho (kyslého) pH nášho intímneho prostredia, pomocou glykogénu a kyseliny mliečnej. Mnoho žien však práve v tejto fáze robí základnú chybu, kedy sa rozhodne liečiť prirodzený, nezapáchajúci biely výtok voľnopredajnými antimykotikami, ktorý nepredstavuje žiadnu formu vaginálneho zápalu. Konajú tak v domnienke, že ide o kvasinkovú infekciu pošvy – mykózu.

Intímny prieskum

Prieskum spoločnosti LadeePharma realizovaný pod značkou Lactofeel – vaginálneho gélu zameraného na pomoc pri liečený vaginálnych ochorení, priniesol mnoho zaujímavých zistení v oblasti intímneho zdravia žien. Na dotazníkové otázky odpovedalo celkom 579 žien a jedným z najviac zarážajúcich zistení bol fakt, že až 73,75% z nich spája svrbenie a zápal v pošve s mykózou. Reálna prax však odhalila zistenie, že mykóza postihuje reálne iba 17-20% žien. Naopak bakteriálna vaginóza je mylne považovaná za neznámu chorobu, pričom výskumy ukazujú, že postihuje až 64% žien, čím sa radí na pozíciu najrozšírenejšej vaginálnej infekcie. Jej hlavnými príznakmi sú svrbenie, hnilobný zápach, vymiznutie laktobacilov z pošvového prostredia, a preto liečba antymikotykami na ňu neúčinkuje. Je nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý určí diagnózu a naordinuje správnu formu liečby.

Liečba pomocou Lactofeelu

Prieskum Lactofeel ukazuje, že 69,58% žien navštevuje svojho gynekológa v rámci preventívnej prehliadky raz za rok, 28,15% vždy keď má nejaký problém a 2,27% žien vynechá prehliadku odborníkom úplne.

Ak sa žena rozhodne pristúpiť na samoliečbu, musí rátať s rizikom neúspechu. Problémy spôsobujú často nepotrebné výplachy, ktoré vedú na jednej strane k zničeniu kvasiniek, na strane druhej však neobnovujú stabilitu pošvového prostredia. Preto by mala v prvom rade nasledovať úprava intímneho prostredia zvýšením osídlenia laktobacilárnej flóry. Pomocnú ruku nám podávajú preparáty bohaté na kyselinu mliečnu, ktorá okamžite nastolí potrebné kyslé pH pošvy a glykogén, ktorý podnecuje množenie laktobacilov. Lactofeel – prírodný produkt, ktorý je klasifikovaný ako zdravotnícka pomôcka, sa stará o zabezpečenie rovnovážneho stavu, kombináciou oboch týchto potrebných látok. Nejedná sa teda o žiaden kozmetický sprchový gél, ale o prípravok overený klinickými štúdiami. Vďaka Lactofeelu dokážete zvládnuť Váš intímny problém sama, v tichosti a bez následných komplikácií. Pomôže Vám vyriešiť otázku bakteriálnej vaginózy bezbolestne a natrvalo.