Kvalitná výživa a dopĺňanie vitamínov počas tehotenstva vplýva nielen na celkový priebeh, ale tiež na výživu plodu a na to, ako sa žena počas tehotenstva cíti. Aby bola budúca mamička, ako aj mamina v čase dojčenia fit, nesmie zabúdať na pravidelný príjem pestrej a vyváženej stravy. O tom, aké vitamíny sú v jesennom a zimnom období potrebné, sme sa porozprávali s nutričnou poradkyňou Evou Blaho a gynekologičkou MUDr. Andreou Maľovou, PhD.

O účinkoch vitamínov na náš organizmus sa už toho popísalo veľa. Vitamíny sú životne dôležité pre každého jedinca, obzvlášť v období jesene a zimy, práve preto nie je na škodu si to zopakovať. Ako sa vraví, „opakovanie je matka múdrosti“, tak poďme na to!  

Kyselina listová – číslo 1 v tehotenstve!

Kyselina listová je základným vitamínom v tehotenstve. Je dôležitá pre fungovanie nervového systému, tvorbu kostnej drene a tiež v procese delenia buniek. Vitamín patriaci do skupiny B sa vo veľkej miere uplatňuje v prevencii mnohých ochorení a  zvyšuje odolnosť malých detí proti infekcii. Jej nedostatkom môže vzniknúť defekt neurálnej trubice (rázštep chrbtice).

„Bohatým zdrojom kyseliny listovej je zelenina ako špenát, čínska kapusta, šalát, karfiol, zemiaky, paradajky, mäso, strukoviny, ryby, avšak tento vitamín sa tepelnou úpravou stráca. Práve preto je vhodné užívanie kyseliny listovej v tabletách pred plánovaným tehotenstvom a aj počas tehotenstva. Odporúčaná denná dávka pre tehotné a dojčiace ženy je 400 μg,“ hovorí nutričná poradkyňa Eva Blaho.  

Vitamín C a jeho zázračné účinky

Vitamín C je veľmi účinný antioxidant a jeho hlavnou funkciou je tvorba kolagénu. Práve preto tento vitamín podporuje hojenie povrchových rán, zabraňuje krvácaniu ďasien a pomáha predchádzať infekčným ochoreniam. Vitamín C prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. Znižuje aj hladinu cholesterolu, podporuje vstrebávanie železa a pôsobí preventívne proti málokrvnosti.

„Do jedálnička by sme mali preto zaradiť papriku, kapustu, kivi a ríbezle. Pozor ale na citrusové plody! Snažte sa im vyhýbať najmä ak nie sú dôkladne umyté a vyraďťe ich počas dojčenia, kedy môžu u detí vyvolať alergickú reakciu. Denná dávka pre tehotné ženy je 80 – 100 mg,“ odporúča odborníčka.  

Veľmi dôležité Omega – 3 mastné kyseliny, DHA a EPA

Omega – 3 mastné kyseliny, DHA a EPA sú veľmi dôležité, pretože prispievajú k udržaniu správnej funkcie mozgu, zraku, srdca a využívame ich aj pri liečbe hroziaceho predčasného pôrodu. „Vývoj ľudského mozgu je búrlivý počas celého vnútromaternicového vývoja a tiež počas prvých mesiacov po pôrode,“ upresňuje gynekologička MUDr. Maľová, PhD. a dodáva: „Práve preto je nesmierne dôležité zamerať sa na dostatočný príjem mastných kyselín. Mastné kyseliny sú počas tehotenstva a aj dojčenia dodávane dieťaťu prostredníctvom matky. V neskoršom veku dieťaťa je možné tieto vitamíny dopĺňat formou potravinových doplnkov alebo rybích olejov.“

Bohatým zdrojom sú ryby žijúce v studených vodách, tmavá listová zelenina a tiež olivový, kukuričný či sójový olej.  

Pozor na nedostatok vitamínu D a mnoho ďalších

Organizmus môže mať v zime deficit aj vitamínu D. Práve ten zabezpečuje zdravie zubov a kostí tým, že prispieva k správnemu využitiu vápnika a fosforu. Zároveň podporuje imunitný systém a je prospešný pre funkcie mozgu. Odporúčaná denná dávka je 10 μg.

Okrem vyššie spomenutých vitamínov sú pre budúce a dojčiace maminy potrebné taktiež vitamíny ako jód, horčík, železo, vitamín B12 a vápnik, ktorý často multivitamín obsahuje v malom množstve, prípadne vôbec. Vedzte, že túto látku budete počas tehotenstva a aj dojčenia potrebovať.  

Naozaj pestrá a vyvážená strava?

Viacerí odborníci sa zhodujú v tom, že ovocie a zelenina, či produkty mäsového poľnohospodárstva v dnešnej dobe už nie sú to, čo predtým.. Je to najmä kvôli nedostatočnému obsahu látok, vrátane vitamínov, aké by mali mať. V mnohých prípadoch za to môže pochybný pôvod, či nesprávne skladovanie alebo príprava jedál, kedy sa účinok vitamínov stráca.

Aby ste ale počas tehotenstva a dojčenia mali 100 % istotu v tom, že prijímate dostatočné množstvo vitamínov, zvoľte výživový doplnok Ladeevita, ktorý bol starostlivo vytvorený a dôkladne vyvážený podľa potrieb každej mamičky.

Prečo Ladeevita?

Obdobie tehotenstva a tiež po pôrode je úplne nová etapa života, ktorá prináša mnoho zmien. Každá z mamičiek prežíva toto krásne obdobie inak. Väčšinu trápi únava po pôrode, či z nočného dojčenia a náročnej starostlivosti o novorodenca. Práve to môže mať na svedomí oslabenú imunitu alebo obavy, či robíme všetko správne. Tehotná i dojčiaca mamina potrebuje zvýšený prísun vitamínov a minerálov nielen pre seba, ale aj pre svoj klenot, ktorý živiny príjme z mliečka. Ladeevita je komplex všetkých vitamínov, minerálov, kyseliny listovej a omega-3 mastných kyselín v jednej kapsule. Je starostlivo pripravená  a dôkladne vyvážená pre potreby každej tehotnej i dojčiacej ženy. Jej zloženie zodpovedá normám Úradu verejného zdravotníctva SR. Ladeevita je odporúčaná lekármi aj lekárnikmi a je dostupná v každej lekárni.

Odporúčaná cena: 28 EUR/3×30 kapsúl *ceny v lekárňach sa môžu líšiť

Ladeevita prichádza tiež so špeciálnym akciovým trimestrovým balením, vďaka ktorému maminy obdarujú nielen svoj klenot v brušku v podobe komplexne vyvážených minerálov a vitamínov, ale aj seba. V balení sa totiž ukrýva 10% zľava na celý sortiment v sieti predajní Klenoty Aurum.