Aktuálna situácia na Slovensku nás chcene či nechcene vtiahla do príbytkov. Život sa zmenil zo dňa na deň. Obmedzenia možností kultúrneho, sociálneho či športového vyžitia ovplyvnili komfort nášho bytia a životného štýlu. Práve ľudia zo športového života, ktorí sú pandémiou zasiahnutí aj profesijne, sa rozhodli pomôcť nám všetkým a rozptýliť našu myseľ. Kondičný tréner Maroš Molnár nám povedal nielen to ako ho ovplyvnila aktuálna situácia, ale nám aj poradil ako byť fit a neklesať na duchu.

Čo sa u vás  zmenilo vzhľadom na aktuálnu situáciu?

Zmenilo sa absolútne všetko, celý život sa otočil o 180 stupňov. Fitko sme museli zatvoriť a klientom sme začali posielať online tréningy. Takéto opatrenia sme museli zaviesť aj vrcholovým športovcom, s ktorými spolupracujem. Ich príprava musí pokračovať. Odložili sa svetové podujatia (preteky na plochej dráhe u Maťa Vaculíka či tenisové podujatia). Začali sme intenzívne pracovať na ich slabých stránkach a pozmenili sme tréningovú prípravu. Pri klientoch, ktorí nie sú vrcholovými športovcami, sme sa rozhodli spoločne s manželkou pripravovať video tréningy. Neskôr sme si uvedomili, že takto môžeme pomôcť aj ľuďom na Slovensku a preto sme začali video tréningy „Božská makačka“ v spolupráci s Budišom zverejňovať na mojich sociálnych sieťach (Facebook a Instagram). Rozhodli sme sa tak najmä preto, aby nikto nezlenivel, vyburcoval v sebe endorfíny a aby sme všetci ostali motivovaní.

Máte pre nás nejaké tipy a rady ako doma nezlenivieť?

Vypracovať si svoj program dňa. Spraviť si režim dňa. Vstať, pracovať – homeoffice (ak máte takú možnosť), následne si pripraviť jedlo, zacvičiť si, stráviť čas s rodinou, siahnuť po dobrej knihe, naučiť sa niečo nové, po čom ste možno dlho túžili, stráviť čas v prírode. Udržiavajte si aj svoju myseľ.

Ako cvičiť doma? Čo jesť?

Cvičiť doma je masaker. Pre bežných ľudí to je podľa mňa niečo nové, na čo nie je mnoho z nich zvyknutých. Treba k tomu sebazaprenie a odhodlanie. Až teraz väčšina ľudí ukáže či vie vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Je to len na človeku či sa prinúti, alebo si sadne len k telke. V strave treba dodržiavať základné pravidlo – príjem musí byť nižší ako váš výdaj. Minimum jej 8 000 – 10 000 krokov denne. Jedlo je momentálne alfou a omegou – zapisujte si čo konzumujete. Aj jedlo vplýva na psychickú pohodu a výkonnosť. Ak budete jesť hlúposti, môže to vo vás vyvolať depresiu. Odporúčam ku každému jedlu konzumovať aspoň kúsok šalátu, jesť najmä zeleninu. Čo je dôležité, určite si naplánujte aké potraviny idete nakupovať. Pokojne si spravte zoznam a nakupujte to najnutnejšie, čo potrebujete. Aj to nám dáva možnosť začať si študovať a pripravovať si zdravé recepty. Byť kreatívny v kuchyni. Máme totiž čas a budeme za to vďační, lebo aj vďaka tomu sa vieme v tomto smere posunúť vpred.

Dá sa nabrať svalová hmota aj cvičením doma? Ako na to?

Áno, viete nabrať aj svalovú hmotu, všetko závisí od výberu cvičenia, intenzite, rýchlosti prevedenia, o pauzách medzi cvičeniami. Je to téma, ktorá sa dá rozoberať hodiny. Vyberte si pár základných cvičení ako sú drepy, kľuky (pomalé tempo na 3-4 sek idem dole, dole je výdrž a potom ideme dynamicky hore), mŕtvy ťah, jadro tela. Ide o správne prevedenie cvikov. To je smer, na ktorý sa musíte sústrediť. Ideálne je, ak máte trénera, ktorý vám takýto plán zostaví, aj tu sa ukazuje ako tréner pracuje s klientmi počas celého roka – či klienta naučil správne prevedenie cvikov.

Ako neprepadnúť ponorke?

Stále treba hľadať činnosť, rozprávať sa v rodine, hrať spoločenské hry. Komunikovať v rodine, rešpektovať sa a byť v rodine tolerantní. Opätovne sa vraciam k tomu: treba mať čas na tréning, na prácu, na samoštúdium, ale aj na zábavu.. Je to len na nás 🙂

Aké si dať ciele? 

Teraz je ten správny čas na nastavenie reálneho cieľa. Sústreďte sa na postup a nie na výsledok. Vytvorte si povzbudzujúce prostredie, také ktoré vie motivovať, nakopnúť. Zapojiť sa môže konečne celá rodina – príklad: ideme na nákup – nakúpime si zdravé veci pre celú rodinu, spoločne si zacvičíme, vzájomne sa motivujeme. Spoločne sa posúvame vpred. Je veľmi dôležité, aby sme využili svoje zručnosti, aplikovali ich do tréningu. Vďaka tréningu viete na svojich zručnostiach makať. Zlepšovať každý jeden krok. Je super, ak si ciel zapíšete a tiež, ak si zapíšete svoje silné aj slabé stránky 🙂 A postupne si k nim robíte poznámky. To je memento, ktoré ti vždy pripomenie, prečo si začal na sebe makať, prečo neskončiť a prečo neprestať na sebe pracovať, aj keď sa opäť vrátime do normálneho života.

Na záver ešte: „Všetky ostatné tvory pozerajú dole k zemi, no človek má tvár, aby mohol obrátiť zrak ku hviezdam a pohľad k oblohe“. (Ovídius Metamorfózy) Preto myslime na to, že čím viac depresie máme – tým viac stresu – tým viac sa z tela vylučuje kortizol, čo samozrejme negatívne pôsobí na zdravie. Preto sa sústreďme na svoje zdravie, nepodliehajme negatívnemu mysleniu. Zamerajme sa aj v tejto dobe na to dobré, myslime pozitívne.

Na sociálnych sieťach ľudia narážajú na veľa negatív, vážnych správ, je dobré byť informovaný, no na strane druhej – neustále negatíva sa prejavujú na psychike jedinca. Preto je skvelé, že tam nájdu aj niečo, čo ich vie v tejto ťažkej dobe motivovať a na tom sa snažím pracovať aj ja. Teší ma, že mi ľudia posielajú fotky a videá ako cvičí celá rodina, ako sú ľudia ochotní prekonať svoje pohodlie, zodvihnúť zadky a makať. Tiež ako mi píšu staršie dámy, že aj ony chcú makať a chcú sa hýbať doma. Viem, že to zvládneme, pre mňa bude skvelé to, ak ľuďom táto chuť žiť zdravo ostane a navyknú si na to. Potom to budú brať ako samozrejmosť a nutnosť v reálnom živote.

#SomDoma

Aktivity, ktoré z domu vykonávajú tréneri či športovci, nielen rozptyľujú myseľ, ale dokážu aj nahromadiť potrebnú dávku endorfínov, tým tiež odpútať pozornosť od množstva informácií a v konečnom dôsledku posilniť imunitu i zdravie. Okrem Maroša Molnára a jeho „Božskej makačky“ si môžete za podpory minerálnej vody Budiš zacvičiť aj s osobným trénerom Marekom Rechtoríkom z Cvičiska. A nezabudnite dopĺňať minerály.

Ak obľubujete pokojnejšiu formu športu a meditáciu, potom cvičte online jogu s Hot Yoga Centrom alebo s komunitou Just Woman. Jogové cvičena priamo ku Vám domov pomáha priniesť magnéziová voda Gemerka.