V dnešnej dobe je plánovanie rodičovstva čoraz častejší fenomén. Nie je však výnimkou že toto rozhodnutie nastáva v období, kedy, povedzme si úprimne, nie sú pre splodenie potomka najvhodnejšie podmienky. Vek prvorodičiek sa neustále posúva, čo sa odráža aj pri probléme s počatím. Ten v súčasnej dobe rieši stále viac párov ako celok, keďže príčiny zníženej plodnosti sú ako na strane ženy, tak aj muža. Čo však robiť a čomu sa, naopak, vyhnúť, aby ste sa tešili z vytúženého dieťaťa?

1. Zdravý životný štýl je dôležitý

Zlozvyky ako fajčenie, alkohol, či káva k zdravému životnému štýlu nepatria. Ďalším nepriateľom zdravia je stres. Stres narúša mnohé funkcie organizmu a plodnosť určite nepatrí k výnimkám. 

2. Hýbte sa a cvičte

Sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu idú ruka v ruke so zlým držaním tela, čo môže narušiť funkciu reprodukčných orgánov, trávenie aj imunitu.

3. Pozor na výber oblečenia

Hlavne u svojich mužov voľte voľnejšie oblečenie, pretože keď sú semenníky „v chlade“ tvoria sa životaschopné spermie. Muži, ktorí nosia tesné spodné prádlo sú menej plodní.

4. Buďte v psychickej pohode a myslite pozitívne

Ak tehotenstvo neprichádza, často za tým môže byť aj psychická príčina. Mnoho žien túžiacich po bábätku sa upne na túto svoju túžbu a čím dlhšie sa im nedarí otehotnieť, tým sú ich myšlienky pesimistickejšie. Myslite pozitívne, venujte sa záľubám, športujte, kúpte si domáce zviera alebo sa zapíšte na nejaký kurz.

5. Užívajte si milovanie

Nepodriaďujte svoj sexuálny život túžbe po dieťati. Z milovania sa stane naprogramované robenie bábätka a zbytočne to na vás vytvorí nepotrebný tlak a spôsobí psychické blokády. Buďte spontánni a majte z milovania radosť. Majte sex tak často, ako naň budete mať chuť, ak však chcete mať dieťa orientujte sa aj na plodné dni a majte sex každý druhý deň. Najlepšie  dva dni pred ovuláciou a k tomu priamo v deň ovulácie.

6. Prísun vitamínov je potrebný

Vitamíny a minerály majú výrazný vplyv na plodnosť. U mužov sa odporúča prísun antioxidantov a inozitolu, ktoré vo vhodnej kombinácii pomáhajú zreniu a tvorbe spermií. Selén podporuje zrenie a kvalitu spermií, proti oxidačnému stresu a voľným radikálom pôsobí kyselina listová, vitamín E a myo-inozitol. Pre ženy je okrem iného veľmi dôležitá kyselina listová, vďaka ktorej dochádza k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva a myo-inozitol. Na to aby sme mali optimálny prísun všetkých potrebných vitamínov a minerálov by sme museli zjesť obrovské množstvo rôznorodých a ťažko kombinovateľných potravín. Navyše potraviny tepelným spracovaním strácajú vitamíny i minerály. Aby ste mali istotu, že máte potrebný prísun jednotlivých vitamínov i minerálov, je vhodné ich dopĺňanie vo forme výživových doplnkov. Na trhu existuje partnerský balíček, ktorý obsahuje doplnok stravy určený nielen pre plánujúce ženy – Inofolic, ale aj mužov – Folandrol.

Prečo partnerský balíček Inofolic + Folandrol?

Výživový doplnok INOFOLIC je spojením mimoriadne potrebného vitamínu myo-inozitolu a kyseliny listovej. Kyselina listová je potrebná k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Myo – inozitol je vitamín skupiny B, ktorý sa nachádza prirodzene v organizme. V prírode je jeho vyskyt hojný, avšak ak by sme chceli nedostatok myo – inozitolu v tele doplniť na optimálne hodnoty, museli by sme zjesť  obrovské množstvo rôznorodých a ťažko kombinovateľných potravín. Doplnok stravy INOFOLIC je preto vhodné užívať pri zvýšenej potrebe myo – inozitolu a kyseliny listovej, prípadne pri nedostatku týchto vitamínov v organizme. O tom, že si produkt obľúbili pacientky aj lekárnici svedčí aj fakt, že INOFOLIC zvíťazil v nezávislom odbornom hodnotení lekárnikov v kategórii zlepšenie plodnosti. Dlhoročné praktické skúsenosti s ním majú aj gynekológovia i ženy v celej Európe, vrátane Slovenska.

Pre mužov bol vyvinutý taktiež výživový doplnok šitý na mieru – FOLANDROL, ktory je každodenným pomocníkom lekárov v podpore mužskej plodnosti.  Výživový doplnok na báze myo-inozitolu a antioxidantov je vhodný ako doplnok v prípade zvýšenej potreby alebo nedostatku nielen týchto látok. Užívanie myo-inozitolu má zásadný význam pri dozrievaní a pohyblivosti spermií. Kyselina listová je odporúčaná v období plánovania tehotenstva a v tehotenstve, pretože prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, syntéze aminokyselín či tvorbe krvi. Antioxidanty prispievajú k ochrane spermií pred oxidačným stresom a môžu tiež napomáhať mužskému reprodukčnému zdraviu v období, keď sa pár snaží otehotnieť. K tvorbe a zreniu spermií je potrebný selén. Zinok prispieva k plodnosti a správnej reprodukčnej funkcii. Folandrol sa užíva podľa potreby a odporúčania lekára na úpravu spermií v dávke jeden alebo dva sáčky denne.