Chrápanie je nepríjemný problém. Až 85 percent populácie trpí takzvaným jednoduchým chrápaním, a to bez rozdielu muži aj ženy. Ide o občasné vydávanie hrdelných zvukov v polohe na chrbte, ktoré sa z času na čas objaví u každého. Najčastejšími príčinami sú nádcha, alergia či suchý vzduch v miestnosti. Ďalšou skupinou sú ľudia, ktorých sužuje takzvané habituálne chrápanie, čiže primárne, pri ktorom človek chrápe každú noc a v akejkoľvek polohe. Dochádza k nemu, keď uvoľnené štruktúry v hrdle začnú vibrovať a vytvárať zvuk. Chrápanie je považované za poruchu spánku, pričom jeho ťažká forma môže mať závažné zdravotné či spoločenské dôsledky.

Ak patríte k ľuďom, ktorí trpia chrápaním, mali by ste vykonať nevyhnutné kroky na jeho odstránenie. Nezabúdajte totiž na to, že nielen vy, ale aj váš partner potrebuje kvalitný spánok.

Neexistuje žiadny zázračný liek, ktorý by dokázal chrápanie úplne odstrániť, avšak zmena návykov pri spôsobe spánku môže výrazne pomôcť. Existujú vankúše, ktoré majú naozaj vplyv na chrápanie. Žiadne čarovné výrobky sľubujúce nesplniteľné však za tým nehľadajte. Ide o bežný výrobok, ktorý nájdete v obchodoch, no dôležité je, či má správnu veľkosť a tvar, ktorý sadne práve vám. Tak ako to automaticky robíme v prípade matraca, aj vankúš by si mal človek vyskúšať. Celú noc podopiera našu krčnú chrbticu, čo môže mať pri nesprávnej polohe tela neblahé dôsledky nielen na spánok, ale aj celkové zdravie. Ak by sme spali na zlom vankúši, skôr či neskôr by sme pocítili následky, ku ktorým patrí najmä bolesť krčnej chrbtice. Ak si však vyberieme správnu veľkosť a tvar opory hlavy, môže mať výrazný vplyv nielen na kvalitu spánku ako takého, ale aj na nepríjemné chrápanie. Ďalším dôležitým faktorom je rošt. Pri chrápaní určite pomáha polohovací rošt pod hlavou. Keď človek vie spať vo zdvihnutej polohe, významne to znižuje intenzitu chrápania, avšak úplne ho neodstráni

Dôležité rady pri výbere vankúša

  • Krk a chrbtica by mali byť v neutrálnej polohe. Pýtate sa, o akú polohu ide? Je to taká, pri ktorej je krk v prirodzenom postavení a plynule nadväzuje na chrbticu. Neutrálna pozícia je rovnaká, keď stojíte, sedíte aj ležíte. Ak máte v noci hlavu v neprirodzenej polohe, šija sa namáha a vytvára sa nepríjemné svalové napätie.
  • Poloha, v akej spíme, hrá dôležitú úlohu pri výbere vankúša. Potrebné je uvedomiť si, na ktorej strane zvykneme spať. Existujú varianty vankúšov pre ľudí ležiacich viac naľavo aj napravo.
  • Doma by sme mali mať viacero vankúšov, ktoré môžeme v prípade potreby striedať – netreba ich vyhadzovať, pretože spánkové návyky sa môžu časom meniť.